हिंदी

हनुमान चालीसा इन हिंदी

हनुमान चालीसा हिंदी में एक पावन प्रार्थना है जो भगवान हनुमान को समर्पित है। इसमें हनुमान जी की महिमा, गुण, और उनकी शक्तियों का वर्णन किया गया है। यह प्रार्थना भक्ति, शक्ति और संकटों से मुक्ति प्राप्त करने में सहायक होती है।

दोहा:
श्रीगुरु चरन सरोज रज, निज मनु मुकुर सुधारि।
(Shri Guru charan saroj raj, nij manu mukur sudhaari.)

बरनौ रघुबर बिमल जसु, जो दायकु फल चारि।।
(Barnau raghubar bimal jasu, jo daayaku phal chaari.)

बुद्धिहीन तनु जानिके, सुमिरौं पवन-कुमार।
(Buddhiheen tanu jaanike, sumirau pavan-kumaar.)

बल बुद्धि विद्या देहु मोहि, हरहु कलेस बिकार।।
(Bal buddhi vidyaa dehu mohi, harahu kalesh bikaar.)

चौपाई:
जय हनुमान ज्ञान गुन सागर।
(Jai Hanuman gyaan gun saagar.)

जय कपीस तिहुँ लोक उजागर।।
(Jai Kapees tihoon lok ujaagar.)

राम दूत अतुलित बल धामा।
(Raam doot atulit bal dhaamaa.)

अंजनि-पुत्र पवन सुत नामा।।
(Anjani-putra pavan sut naamaa.)

महावीर विक्रम बजरंगी।
(Mahaaveer vikram bajarangi.)

कुमति निवार सुमति के संगी।।
(Kumati nivaar sumati ke sangi.)

कंचन बरन बिराज सुबेसा।
(Kanchan barna biraaj subesa.)

कानन कुंडल कुंचित केसा।।
(Kaanan kundal kunchit kesaa.)

हाथ बज्र औ ध्वजा बिराजै।
(Haath bajra au dhvajaa biraajai.)

कांधे मूंज जनेउ साजै।।
(Kaandhe moonj janeu saajai.)

शंकर सुवन केसरी नंदन।
(Shankar suvan kesari nandan.)

तेज प्रताप महा जग वंदन।।
(Tej prataap maha jag vandan.)

विद्यावान गुनी अति चातुर।
(Vidyaavaan guni ati chaatur.)

राम काज करिवेको आतुर।।
(Raam kaaj kariveko aatur.)

प्रभु चरित्र सुनिबेको रसिया।
(Prabhu charitra sunibeko rasiyaa.)

राम लखन सीता मन बसिया।।
(Raam Lakhan Seetaa man basiyaa.)

सूक्ष्म रूप धरि सियहिं दिखावा।
(Sookshma roop dhari siyahin dikhavaa.)

विकट रूप धरि लंक जरावा।।
(Vikat roop dhari lank jaravaa.)

भीम रूप धरि असुर संहारे।
(Bheem roop dhari asur sanhaare.)

रामचंद्र के काज संवारे।।
(Raamchandra ke kaaj sanvaare.)

लाय सजीवन लखन जियाये।
(Laay sajeevan Lakhan jiyaaye.)

श्री रघुवीर हरषि उर लाये।।
(Shri Raghuveer harashi ur laaye.)

रघुपति कीन्ही बहुत बड़ाई।
(Raghupati keenhee bahut badaai.)

तुम मम प्रिय भरतहि सम भाई।।
(Tum mam priya Bharatahi sam bhaai.)

सहस बदन तुम्हरो जस गावैं।
(Sahas badan tumharo jas gaavain.)

अस कहि श्रीपति कंठ लगावैं।।
(As kahi Shripati kanth lagaavain.)

संकट कटै मिटै सब पीरा।
(Sankat katai mitai sab peera.)

जो सुमिरै हनुमत बलबीरा।।
(Jo sumirai Hanumat balbeera.)

जय जय जय हनुमान गोसाईं।
(Jai jai jai Hanuman gosaai.)

कृपा करहु गुरुदेव की नाईं।।
(Kripaa karahu Gurudeva ki naai.)

जो शत बार पाठ कर कोई।
(Jo shat baar paath kar koi.)

छूटहि बंदि महा सुख होई।।
(Chootahi bandi maha sukh hoi.)

जो यह पढ़ै हनुमान चालीसा।
(Jo yah padhai Hanuman chalisa.)

होय सिद्धि साखी गौरीसा।।
(Hoy siddhi saakhi gaurisa.)

तुलसीदास सदा हरि चेरा।
(Tulsi daas sadaa Hari chera.)

कीजै नाथ हृदय महँ डेरा।।
(Keejai Naath hriday mah dera.)

दोहा:
पवन तनय संकट हरन, मंगल मूरति रूप।
(Pavan tanay sankat haran, Mangal moorati roop.)

राम लखन सीता सहित, हृदय बसहु सुर भूप।।
(Raam Lakhan Seetaa sahit, hriday basahu sur bhoop.)

हनुमान चालीसा इन हिंदी’ को गहराई से समझने पर यह एक गहन आध्यात्मिक पाठ के रूप में सामने आता है जो भक्ति और श्रद्धा के सार से गूंजता है। यह पवित्र भजन न केवल भगवान हनुमान की महिमा का जश्न मनाता है बल्कि अपने पाठकों के लिए प्रेरणा और सुरक्षा के स्रोत के रूप में भी काम करता है।

यह हनुमान जी के दैवीय गुणों, वीरता और परोपकारिता का स्पष्ट रूप से वर्णन करता है, जिससे इसका पाठ करने वालों के दिलों में विश्वास और भक्ति की भावना पैदा होती है। इसके अलावा, माना जाता है कि ‘हनुमान चालीसा’ में नकारात्मकता को दूर करने, मन की शांति लाने और अपने भक्तों को आशीर्वाद देने की शक्ति है, जो इसे कई लोगों के लिए आध्यात्मिक यात्रा का एक अभिन्न अंग बनाती है।

Download Hanuman Chalisa in Hindi PDF

हनुमान चालीसा के पवित्र छंदों को हिंदी में पढ़ने और भक्ति और दैवीय सुरक्षा से समृद्ध आध्यात्मिक यात्रा शुरू करने के लिए यहां क्लिक करें।

अपने दोस्तों और परिवार के साथ भगवान हनुमान का आशीर्वाद फैलाने के लिए इस लिंक को साझा करें

निष्कर्षतः, ‘हनुमान चालीसा इन हिंदी’ एक शक्तिशाली भक्ति भजन है, जो अपने भक्तों को सांत्वना और शक्ति प्रदान करता है। यह भगवान हनुमान के गुणों और शक्तियों को खूबसूरती से समाहित करता है, जो जीवन की चुनौतियों पर काबू पाने में विश्वास और मार्गदर्शन के प्रतीक के रूप में कार्य करता है।